קרן יזמות - בניית מדרגות מעוצבות, מרפסות תלויות, בריכות פיברגלס
052-520-5163

בניית ממ"ד

בניית ממד בתקן פיקוד העורף בבתים פרטיים, משותפים וחצרות

ממ"ד הוא מרחב מוגן דירתי- חדר המצוי בתוך דירת מגורים, נבנה תחת היתר בניה ועל פי תקנות ודרישות הג"א שנוגעות לעובי הקירות ודחיסות הבטון, אלמנטים משוריינים דוגמת דלתות פלדה וחלונות משוריינים, שימוש בחומרים לא דליקים, פתרונות אוורור ותקשורת, והנחיות נוספות. הממ"ד נועד לספק לדיירי הבית הגנה מפני מתקפה קונבנציונלית, ובהוספת מערכת סינון אוויר גם בפני מתקפה בלתי קונבנציונלית.

מדינת ישראל היא מדינה מוקפת אויבים וידועת מלחמות, שבכל עת עוסקת במתן מענה לתרחישי מלחמה, הן בהיבט של היערכות מדינית וצבאית והן בהיבט של מוכנות העורף. לאחר שנים ארוכות בהן המרחבים המוגנים לעת מלחמה אשר שימשו את העורף היו המקלטים הציבוריים והמקלטים בבניינים המשותפים, נולד החוק המחייב את הקבלנים והיזמים בענף הבנייה- בבניית ממ"ד לכל דירת מגורים חדשה.

חוק הממ"דים

חוק הממ"דים חוקק בשנת 1992, לאחר מלחמת המפרץ, בה זכתה מדינת ישראל למטחי טילים שהומטרו עליה מעיראק. בשל החשש מאיומי השלטון בעיראק למתקפה כימית על מדינת ישראל, הנחה פיקוד העורף את התושבים לאטום חדרים בבית, ולשהות בתוכם בעת אזעקה ומתקפה, ולא במקלטים. חלק ממסקנות המלחמה בכל הנוגע להגנה על אזרחי המדינה, נגעו בצורך בהקמת ממ"דים בדירות ובבתים פרטיים, והתאמתם לסיכונים המשתנים.

תוכניות בניה

בניית ממ"ד בבניין משותף

חוק הממ"דים מחייב בניית ממ"ד בכל דירה בבניין משותף אשר נבנה משנת 1992 ואילך, ומטיל את האחריות לבנייה על הקבלן המבצע/חברת הבניה.
בניית ממ"ד בדירה המצויה בבניין שנבנה קודן לכן, מתחייבת בעת ביצוע פרויקט התחדשות עירונית: פינוי בינוי או תמ"א 38 א', כתנאי לאישור התכנית.
הוספת ממ"ד תתאפשר גם במסגרת יוזמה פרטית של בעלי הדירות בבניין, ואף בבנייה פרטית של בעל דירה יחיד, בכפוף לאישור 75% מבעלי הדירות הנוספים.

בניית ממ"ד בבית פרטי

חוק הממ"דים חל גם על כל בניית בית פרטי, ומחייב בניית ממ"ד כבר בתהליך הבנייה של הבית, ובאחריות הקבלן המבצע. הוספת ממ"ד בבית פרטי קיים ניתנת תחת היתר בניה. בין אם מדובר בבניין משותף ובין אם בבית פרטי, בניית הממ"ד תיכלל בתכניות הבניה ותהווה תנאי לקבלת היתר בנייה.

בניית ממ"ד בחצר

ובאשר לשאלה האם קיים היתר לבניית ממ"ד בחצר בית פרטי. ממ"ד מעצם הגדרתו מיועד להיות בתוך הבית, במטרה לספק מרחב מיגון נגיש וכניסה מהירה בעת חירום. תכנון הממ"ד בבית מביא בחשבון את הקונסטרוקציה הקיימת, והוספת הממ"ד נשענת על החיבור בין המבנה הקיים לחלל הממ"ד המתווסף לה. גם היתרי הבניה הניתנים לצורך בניית ממ"ד בוחנים את השתלבות הממ"ד בקו המבני תוך חריגה מינימלית.
יחד עם זאת, חוק הממ"דים נועד לקדם פתרונות מיגון במרחבים הפרטיים, ועל כן בנסיבות בהן לא ניתן ליישם תוספת ממ"ד בבית בצורה מיטבית, ניתן יהיה לאפשר הצבת מיגונית בחצר הבית או הקמה של מיגונית כזאת.

 

+ 0
שנות ניסיון
+ 0
פרויקטים הושלמו
% 0
לקוחות מרוצים

מתעניינים בבנית ממד?

צרו איתנו קשר!

חייגו: 052-520-5163

או השאירו פרטים ונחזור בהקדם:

חשוב לדעת

החוק מחייב בניית ממ"ד בכל מבנה מגורים קיים, בניין משותף או בית פרטי, אשר עומד בפני הרחבה ותוספת בניה. הגשת בקשת היתר בנייה להרחבה ולתוספות במבנה קיים, מחויבת בשילוב של הוספת ממ"ד כתנאי לאישורה. בניית ממ"ד כתוספת למבנים משותפים קיימים מחייבת הן הרחבות המתבצעות בצורה פרטית, והן פרויקטים מסוג תמ"א 38 והתחדשות עירונית. בניית ממ"ד במבנים חדשים תתבצע בהתאם לדרישות התקן, ותיבחן עם השלמת הבניה כחלק מן הבדיקות הנדרשות לצורך קבלת טופס 4.

תיקוני ממד

היתר בניה

בימים אלו בהם חווה מדינת ישראל מלחמה, והעורף הישראלי חשוף למתקפה מצפון ומדרום, צו השעה מחייב הקלות בירוקרטיות, וקידום פתרונות מיגון. במטרה לספק מענה מהיר לאזרחים המעוניינים בקידום מהיר של בניית ממ"ד, הוטמעה תקנה המציגה מסלול מהיר לבניית ממ"ד וכוללת מספר הקלות:

  • ביטול שלב מקדים לבקשה שחייב הגשת תיק מידע הנוגע למאפייני השטח.
  • צמצום דרישות המידע בגוף הבקשה להיתר.
  • הקלה בדרישות המדידה והמיפוי
  • צמצום הנספחים הנדרשים לנספחי הכרח בלבד (הוסרה חובת הגשה של נספחים הנוגעים לסטטיסטיקה ודו"חות קרקע).
  • אפשרות קבלת היתר בניית ממ"ד גם לדירות/בתים בעלי חריגות בניה קיימות וללא חובת הסדרה כתנאי לקבלת ההיתר.
  • הקלות באישור הממ"ד עם סיום הבניה וצמצום חובות הגשה ובדיקות.

הקלות אלו מסייעות הן בחיסכון כלכלי בזכות צמצום פעולות מחייבות באגרה ובעלי מקצוע חיצוניים, וכן בצמצום פרק הזמן הממוצע לבניית ממ"ד, שעמד על 9-12 חודשים בעבר, וקוצר לכדי 4-6 חודשים.

תקנות הבניה לבניית ממ"ד

התקנים שיש לעמוד בהם על מנת לבנות ממד (מה צריך לכלול/ רכבי הממד, גודלו, חומרים)

לממ"ד תפקיד מכריע בהגנה על בטיחות השוהים בו, ועל מנת שיוכל לספק את הביטחון האמור, קבע המחוקק תקנות מחמירות הנוגעות לבניית הממ"ד, ומתייחסות למספר אלמנטים:

  1. מידות הממ"ד- ממ"ד יכלול 9 מ"ר לכל הפחות, ללא מדד קירות פנימיים, רוחבו יעמוד על 1.6 מ"ר לכל הפחות, וגובהו יעמוד על 2.5-2.8 מ"ר בלבד, ללא אפשרות הפחתה או הוספה לגובה זה.
  2. קירות הממ"ד יבנו מבטון משוריין, בעובי 30 ס"מ.
  3. חיפוי הקירות הפנימי יכלול טיח או גבס, מחומרים מאושרים ועומדים בתקן בלבד.
  4. אל הממ"ד יותקנו מעברי צנרת לצורך מיזוג הממ"ד- מעברים אלו יגיעו מן הקירות והמעברים הפנימיים לבית בלבד.
  5. בממ"ד יותקנו תשתיות חשמל, תאורה ותקשורת.
  6. חלון הממ"ד יבנה על גבי הקיר החיצוני, מעל 1 מטר גובה מן הרצפה, ויכלול חלון מגן דו כנפי מפלדה במנגנון פתיחה כלפי חוץ, וחלון זכוכית משוריינת חד כנפי הנפתח כלפי פנים.
  7. דלת הממ"ד ברוחב 70-80 ס"מ תיפתח כלפי חוץ, ותכלול גוף פלדה, ציפוי חסין אש וידית בהלה בעלת מנגנון נעילה.
  8. החל משנת 2010 כולל החוק חובה להתקנת מערכת סינון אוויר לממ"ד, למיגון מפני מתקפה לא קונבנציונלית, ולהארכת משך השהות בממ"ד במקרה הצורך.

מחיר לבניית ממ"ד

עלויות בניית הממ"ד הן נגזרת של משתנים רבים, בניהן גודל הממ"ד, מאפייני המבנה הקיים, סוגי חיפויים, ריצוף, מערכות מיזוג ואלמנטים נוספים. טווח המחיר לבניית ממ"ד יעמוד בממוצע על: 70,000-100,000 ₪.

השלבים בדרך להוספת ממ"ד ביתי

  1. תכנון– מיפוי תנאי השטח, הקונסטרוקציה והמבנה, החלטה על מיקום הממ"ד ומאפייניו, ויצירת תכנית בניה אדריכלית והנדסית לצורך הגשה לרשות המקומית.
  2. היתר בניה– הגשת בקשה לבניית ממ"ד לוועדה לתכנון ובניה הפועלת ברשות המקומית, לרבות מסמכים נדרשים ובצמוד לתכנית הבנייה- לקבלת היתר הבניה הנדרש בחוק.
  3. יישום ובניה– בהתאם לאופי המבנה והתכנית, הקמת שלד ויציקות, בינוי וחיפויים, העברת תשתיות והתקנת אלמנטים משלימים- על ידי קבלן/חברת בניית ממ"דים מורשית ומקצועית.
  4. בקרה וקבלת אישור– פניה לרשות המקומית לאישור התוספת בהתאם לעמידתו בחובות התקן.

מי מורשה לבנות ממ"ד?

ככלל, כל קבלן בניה מורשה בישראל רשאי לבנות ולהקים ממ"דים, כחלק מפרויקט בינוי כולל או בפרויקט שיפוצים והוספת ממ"ד במבנים קיימים. יחד עם זאת, בניית ממ"ד מצריכה היכרות מעמיקה עם התקנים המחייבים, ניסיון ביישום ועבודה בעלת אתגרים ייחודיים, שהצלחתה מהווה תנאי להיתר כמו גם את מעטפת הבטיחות שהממ"ד מיועד לספק. מומלץ לפנות לחברת בנייה מקצועית או קבל"ן לבניית ממ"ד בעל ניסיון מתאים.

שאלות נפוצות

ממ"ד מספק מעטפת מיגון רחבה, מיגון אופטימלי מפני הדף ורסיסים, אך לא בהכרח מפני פגיעה ישירה. הבנת עוצמת הפגיעה האפשרית תלויה במשתנים רבים בניהם סוג הטיל/רקטה, העוצמה וכמות חומרי הנפץ, זווית החדירה ומאפיינים אחרים.

מדינת ישראל מעודדת בניית ממ"דים במבנים חדשים או בבתים קיימים, באמצעות מענק הניתן ליישובי קו העימות. סכום המענק עומד על 9,100-10,400 ₪ בהתאם לסוג המבנה.

ניתן לישון בממ"ד ועל פי תקנות פיקוד העורף ממ"ד יכול לשמש כחדר שינה נוסף בבית, ובתנאי שזמינותו ומוכנותו לעת חירום אינה נפגעת.

לא ניתן להשתמש בממ"ד כמטבח, חדר רחצה, לאחסון חומרים מסוכנים או חומרים דליקים.

בהתאם לסוג התיקון הנדרש. לתיקון חלון או דלת ממ"ד יש לפנות אל החברה שסיפקה את הללו, במקרה של תיקון מבני יש לפנות אל קבלן לבניית/שיפוץ ממ"ד.

מתעניינים בנית ממ"ד?

צרו איתנו קשר!

חייגו: 052-520-5163

או השאירו פרטים ונחזור בהקדם: